Tips-vinterdekk

tips-vinterdekk 1

Trygg vinterkjøring med dekk:

Reduser hastigheten: Ta det med ro og tilpass farten etter veiforholdene.

Øk avstanden: Gi deg selv ekstra plass til å bremse trygt.

Unngå brå bevegelser: Reduser risikoen for skrens ved å kjøre jevnt og rolig.

Mønsterdybde: Minimumskravet er 3 mm mønsterdybde vi anbefaler dog 4 mm eller mer.

Alder på dekk: Gummien blir hardere med årene, dermed får også dekkene dårligere egenskaper. Tommelfingerregelen er at du bør bytte ut dekkene etter fem-seks år, avhengig av belastningen.

Vask dekkene regelmessig: Om vinteren utsettes dekkene for både veisalt, slaps og asfaltstøv. Salt gjør at dekkene ikke lenger har godt feste.

Hvordan kulde påvirker dekk og bilens ytelse:

Lavere dekktrykk: Sjekk dekktrykket regelmessig, da kulde kan føre til naturlig reduksjon.

Tørr luft i dekkene: Fyll dekkene med tørr luft for å forhindre isdannelse og ujevn slitasje.

Batteriprestasjon: Kulde kan påvirke batteriets ytelse, så vær oppmerksom på tegn på svekkelse.

tips-vinterdekk 2
tips-vinterdekk

Dekktrykk i kaldt vær:

Følg kjøretøyets anbefalte dekktrykk: 
Se i brukermanualen eller sjekk dekksiden.

Sjekk dekktrykket regelmessig før lange turer: 
Gjør det til en vane å sjekke dekkene før lange turer.

Tilpass dekktrykket: Juster trykket etter last og kjøreforhold.

For å gjøre det enklere for deg, tilbyr vi gratis dekkontroll og justering av dekktrykk. Besøk oss når som helst for å sikre at bilen din er klar for vinterutfordringene.

 

Godt snø og isgrep: Forsvarlige vinterdekk bør ha et mønster utviklet for å gi et effektivt grep på snødekte veier. Lameller og en spordybde på minst 4mm bidrar til å forbedre veigrepet.

Styrespons: Forsvarlige vinterdekk har en presis styrespons som bidrar til kontroll på bilen og er svært viktig på glatte veier. God styrespons har en rask reaksjon fra da fører dreier rattet til dekkene reagerer.

Sikker bremselengde: På grunn av snø og is blir bremselengden betraktelig redusert. For å oppnå en sikker bremselengde kan ikke mønstrene i dekkene være slitte og gode dekk vil gi effektiv bremsing på krevende forhold. 

God drenering: Gode vinterdekk bør ha gode kanaler og spor som skaper en dreneringseffekt. Disse kanalene og sporene er viktig for å unngå vannplaning på våte veier.

Dimensjoner og bredde: Det er viktig at dekkene har riktig størrelse og bredde i henhold til produsentens anbefaling. Riktig dimensjon og bredde vil sikre god kontakt med veibanen. 

God slitestyrke: Vinterdekk bør ha en god holdbarhet for å opprettholde sine egenskaper igjennom hele vinteren. Slitestyrken er viktig for en langvarig ytelse.

Dekkrens: Når du legger ut på tur til fjellet er det viktig å unngå bildekk fulle av salt og fett. Saltet og fettet legger seg som en hinne på gummien, som bidrar til dårlig veigrep på vinterføre. For bedre veigrep anbefaler vi at du renser dekkene med dekkrens før du legger ut på tur.

Stilling 3